равославната църква почита днес Свети мъченик Никифор.9-ти февруари е известен още

...
равославната църква почита днес Свети мъченик Никифор.9-ти февруари е известен още
Коментари Харесай

Църквата почита Свети мъченик Никифор

равославната църква почита през днешния ден Свети страдалец Никифор.

9-ти февруари е прочут още и като Отдание на Сретение Господне. Името Никифор идва от гръцки и значи " победоносец ".

Никифор е правоверен християнин, който е живял в Римската империя през III в. след Христа. Неговият най-хубав другар бил духовник на име Саприкий.

Един ден обаче двамата се скарали грубо и повече не се видели няколко години. Никифор осъзнал, че от тази омраза никой няма изгода и решил да изиска амнистия от своя другар. Саприкий обаче отказал да одобри извинението на някогашния си приятел.

След това настанали тежки времена за християните, защото императорът подхванал съществени гонения. Саприкий бил наказан на гибел. По пътя към изтезанието Никифор излязъл от тълпата и още веднъж изискал с все сърце амнистия от Саприкий.

Свещеникът обаче не трепнал даже и преди гибелта си. Слугите надигнали брадвата над главата му и тогава Никифор за трети път помолил наказания да се помирят. Той отново отказал, само че в същия момент се отрекъл от Христос, заради страха си от гибелта.

Тогава Никифор го запитал за какво се отхвърля от Божията религия и изкрещял, че самият той също е християнин. Така Саприкий бил освободен, а Никифор обезглавен.

Делото му обаче е почтено за удивление и по тази причина след гибелта му църквата го афишира за светец.

Днес имен ден чества: Никифор и Никифора.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР